Nuffnang

Monday, July 21, 2014

Allah is the best planner.

Assalamualaikum.........

kita merancang Allah yang menentukan... Alhamdulillah rezeki di bulan Ramadhan, aku sudah diterima masuk sebagai pegawai syariah LS41 di Jabatan Kehakiman Syariah Pahang di Kuantan.. walaupun agak sedih dapat bertugas di Kuantan yg bagi aku agak asing tambah pulak agak jauh dengan mak, namun Allahlah sebaik2 pengatur..mungkin ada hikmahnya aku ditempatkan di sini... mungkin di sinilah rezeki aku kot... kena berlapang dada dan ikhlas menerima walaupun kadang2 apa yang kita nak berlainan dengan apa yang kita dapat.... kena yakin dengan Allah...Dia pemberi rezeki, dia yang mengatur segala....

16/7/14- tarikh mula melapor diri di Jabatan Kehakiman Syariah Pahang..debaran yang sangat2 memandangkan belum lagi tahu penempatan yang khusus waktu tu..impian aku adalah untuk dapat kat Jerantut, senang nak jaga mak... boleh duduk dengan mak...tengok2 mak.. memang sejak xde ayah rasanya sedih sangat tinggalkan mak... tapi apapun hidup perlu diteruskan.... mak pun x kisah sangat... itu katanya.. dia takkan halang, malah aku dapat kerja ni pun sebab mak....sebab doa mak yang x putus2..terima kasih mak.... 

antara kita aku percaya perjalanan hidup dia takkan sama dengan apa yang dia rancangkan... aku suka pada satu kata-kata ni..perancangan manusia itulah yang dinamakan usaha, perancangan Allah itulah yang dinamakan  taqdir.. dulu betul cita2 aku nak jadi peguam...tapi realiti tak seindah mimpi bagi aku... life yang aku rasakan sangat2 xde..mungkin minat terhadap dunia profesionalism dah berkurang mungkin... bila tengok lawyer2 yg kadang2 selfish menjadikan aku mengubah persepsi terhadap dunia kepeguaman... walaupun tak ramai...takpe..biar kawan2 aku je yang jadi lawyer....

dan di sini, bermulalah tugas aku, aku  mesti tanamkan ikhlas padanya dan niatkan kerja adalah ibadah. Alhamdulillah dilantik sebagai Pegawai Penyelidik kepada Dato'Hj. Rahman, Ketua Hakim Syarie Pahang yang cukup2 aku dapat rasakan padanya kasih seorang ayah mungkin... moga aku terus istiqamah dan berjaya menyumbang sesuatu untuk Islam dan ummah InsyaAllah.....
 dan master... insyaAllah jika  diizinkan Allah akan aku continue secepat mungkin.....

Wednesday, May 14, 2014

STAY AWAY FROM ME!!!!

Assalamualaikum....

stress adalah perkara yang paling aku tak nak dalam hidup ni... stress pergi jauh2 ok....
aku rasa dalam hidup ni x perlu pun nak stress , aku cuba bangkitkan motivasi, tapi setiap kali tu jugaklah aku kalah dan kadang2 dan akhirnya air mata yang dapat teman.. bila stress akan aku fikir..stress ni xyah la pikir sangat..ia akan berlalu seperti angin... kadang2 ade dan sesekali kita disapa angin buatkan kita sedar..hidup ertinya perjuangan..buat apa nak stress dengan perkara2 dunia... stress belajar..yang ni x perlu kot nak stress.. ingat belajar untuk dapat ilmu, bila fikirkan wahhhh..stressnya untuk dapat A, totally akan stress..just calm..perbetulkan niat yg dah melencong..bukan dapat A , tp fist utk dapat ilmu...kdg2 A tu memg penting jugak, i mean itu bukan matlamat utama ok... bila dah ade ilmu , niat betul, ilmu berkat, of course akn mudahla ilmu masuk... ok..enough is enough ilah... betulkan niat engkau yang dah terpesong jauh... A is important, but the most & the main important untuk dapat ilmu dari sudut keredhaan Allah....

THE EVIL STRESS..
WE EVEN DOESNT KNOW EACH OTHER, I DONT WANT TO KNOW YOU, OR EVEN WANT TO MEET YOU, SO PLEASE...STAY AWAY FROM MY LIFE....DONT EVER COME TO ME..I HAVE ALLAH, I HAVE MAK & AYAH, I HAVE MY FAMILY, I HAVE MY FRIENDS, I HAVE PEOPLES AROUND ME, AND OF COURSE I DONT WANT TO KNOW YOU.. MOREOVER TO HAVE YOU IN MY LIFE.. FOREVER AND EVER!!!!!!............


Dear ilah,

Stop Focussing on how stressed you are and remember how blessed you are....
thank you Allah.........MUKTAMAD!!! AFTER THIS NO STRESS IN MY LIFE ANYMORE...

Tuesday, May 6, 2014

Mereka yang istimewa.......... UITM November 2013- Feb 2014... Uitm Bukit Sekilau, Kuantan.



Assalamualaikum....
Mereka yang istimewa..
I put them at special place in my heart...
not only my students...
they are my younger brothers and sisters to me, my siblings..
I have learned a lot from them...
Only Allah knows how much I love them even though I had teach them for a short term period...
thank you Allah for this lessons, for the memories with them...
really love them..
really miss them...
I hope and pray that they will become a good khalifah in this world and hereafter... 
All the best dears.....
may ALLAH bless all of you...



































Friday, January 24, 2014

Debu-debu Dosa...

lirik lagu ni memang buat aku menangis.... dakwah melalui lagu kadang2 mungkin terkesan kat hati2 orang yang macam aku....Subhanallah..lirik dan muzik dia memang membuatkan aku sayu dan insaf... banyak sekali Allah dah bagi pada kita... tapi kita still x nampak dan lalai dengan dunia...sedangkan yang pasti adalah mati dan kehidupan akhirat... dunia adalah persinggahan tapi kita terbalik mentafsir....

Ke arah mana halanya
Bagi insan yang terleka
Mengejar nikmat dunia
Bagaikan hidup selamanya
Tak peduli dosa noda
Seksa azab neraka
Hidup jauh dari rahmatNya

Terpedaya pada dunia
Pentas ciptaan manusia
Terlupa pada segala
Mengikut nafsu semata
Membiar syaitan beraja
Di hati dan juga jiwa
Mengejar dunia penuh dosa

Teguhkanlah iman dalam diri
Moga dikau akan merasai
Betapa indah nikmat Ilahi
Dan yakin kau akan dirahmati

Harus kau percaya dengan pasti
Dunia tidak kekal abadi
Hanya menguji cekalnya hati
Sebagai khalifah yang sejati

Tak perlu kau meragui
Andai teguh keimananmu
Pasti bahagia menanti
Di akhirat yang abadi

Friday, January 17, 2014

Sifat dan peribadi mengikut bulan kelahiran

Sifat dan peribadi mengikut Bulan kelahiran - oleh Dr Fadilah Kamsah

Mengikut Dr Fadilah Kamsah, berikut adalah sifat/sikap seseorang mengikut bulan kelahiran yang berdasarkan kajian beliau. bulan ogos...hihihi..kebanyakannya betul jugak... *tapi of course la jangan percaya 100%..nama pun kajian kan... nak suka2 tau peribadi boleh la.... apapun yang terbaik dari Allah dan yang buruk juga dari Allah tetapi disandarkan pada kita insan yang lemah ni......

Dr Fadilah Kamsah

JANUARI
- Bercita-cita tinggi dan orangnya serius
- Suka mendidik dan dididik
- Sangat mudah melihat kelemahan orang
dan mudah mengkritik
- Rajin dan setiap yang dibuat nampak
keuntungan dan hasil
- Suka smart, kemas dan teratur
- Bersikap tenang dan sensitif
- Berfikiran yang mendalam
- Pandai mengambil hati orang lain
- Pendiam kecuali selepas diransang
- Agak pemalu
- Daya tumpuan yang sangat tinggi
- Mudah mendisiplin diri sendiri
- Badannya sihat tetapi mudah diserang
selsema
- Bersikap romantik tapi tidak pandai
mempamerkannya
- Cukup sayang pada kanak-kanak
- Suka duduk dirumah
- Setia pada segala-galanya
- Perlu belajar kemahiran sosial
- Sikap cemburu yang sangat tinggi.

FEBRUARI
- Berfikiran warak
- Sukakan benda yang realiti dan abstrak
- Intelligent ,bijak dan genius
- Berpesonaliti yang mudah berubah
- Mudah menawan orang lain
- Agak pendiam,pemalu dan rendah diri
- Jujur dan setia pada segalanya
- Keras hati untuk mencapai matlamat
- Tidak suka dikongkong
- Mudah memberontak apbila dikongkong
- Suka kegiatan lasak (Kerja luar)
- Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif
- Mudah mempamerkan marahnya (emosinya)
- Tidak suka benda yang
remeh-temeh(banyak guna otak kanan)
- Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya
- Sangat berani dan mudah memberontak
- Bercita-cita tinggi dan suka
berangan-angan dan ada harapan untuk
merealisasikan impiannya
- Pemerhatian yang tajam
- Suka hiburan dan sukan
- Suka benda yang bersifat seni (hindustan)
- Sangat romantik pada dalaman tetapi
tidak pada luaran
- Kecenderungan pada benda yang tahyul
- Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros
- Belajar untuk mempamerkan emosinya

MAC
- Berpesonaliti yang menarik dan menawan
- Mudah didampingi
- Sangat pemalu dan pemendam rasa
- Sangat baik secara
semulajadi(jujur,pemurah dan mudah simpati)
- Sangat sensitif kepada perkataan yang
dituturkan dan alam persekitaran
- Suka pada kedamaian
- Sangat peka kepada orang lain
- Sesuai dengan kerjaya yang memberi
khidmat kepada orang lain
- Tidak cepat marah dan sangat amanah
- Tahu balas dan kenang budi
- Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam
- Bijak dan daya ingatan yang sangat tajam
- Kecenderungan untuk berdendam kalau
tidak dikawal
- Suka berangan-angan
- Suka melancong
- Sangat manja dan suka diberi perhatian
yang sangat tinggi
- Kelam-kabut dalam memilih pasangan
- Suka dengan hiasan rumah tangga
- Punyai bakat seni dalam bidang muzik.
- Kecenderungan kepada benda yang
baik(istimewa)
- Tidak terlalu moody

APRIL
- Sangat aktif dan dinamik
- Cepat bertindak,buat keputusan tetapi
cepat menyesal
- Sangat menarik dan pandai memanjakan diri
- Punya daya mental yang sangat kuat
- Suka diberi perhatian (diberi pujian)
- Sangat diplomatik, pandai memujuk,
berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang lain.
- Suka adventure
- Pengasih,penyayang,sopan-santun dan pemurah
- Emosi cepat terusik
- Kecenderungan bersifat dendam
- Agresif,kelam kabut(Buat kerja pantas)
- Kelam-kabut dalam membuat keputusan
- Kuat daya ingatan
- Instint power, gerak hati yang sangat kuat
- Pandai mendorong diri sendiri dan
memotivasikan orang lain
- Berpenyakit disekitar kepada dan dada
- Mudah dan terlalu cemburu

MEI
- Keras hati dan degil
- Semangat dan bermotivasi tinggi
- Pandai menarik hati orang lain dan
menarik perhatian
- Berfikiran tajam
- Mudah marah apabila tidak dikawal
- Perasaan yang amat mendalam
- Cantik dari segi fizikal dan mental
- Tidak perlu dimotivasikan
- Tetap pendirian tetapi mudah
dipengaruhi oleh orang lain
- Mudah dipujuk
- Bersikap sistematik (otak kiri)
- Suka berangan
- Kuat daya firasat(memahami apa yang
terlintas dihati orang lain tanpa diberitahu)
- Bahagian telinga dan leher mudah
diserang penyakit
- Daya khayalan yang tinggi
- Berfikiran tajam
- Pandai berdebat
- Bentuk fizikal yang baik dan menarik
- Kelemahan sistem pernafasan
- Suka sastera, seni dan muzik serta
melancong
- Tidak berapa suka duduk dirumah
- Tak mempunyai ramai anak
- Tak boleh duduk diam
- Rajin dan bersemangat tinggi
- Agak boros

JUN
- Berfikiran jauh dan berwawasan
(intelektual)
- Mudah tertawan kerana sikap baik
- Berperangai yang lemah lembut
- Mudah berubah sikap, perangai, idea
atau mood
- Idea yang terlalu banyak didalam kepala
- Bersikap sensitif
- Otaknya aktif (sentiasa berfikir)
- Sukar melakukan sesuatu dengan segera
- Bersikap suka menagguh-nangguh
- Bersikap terlalu memilih dan mahukan
yang terbaik
- Cepat marah tapi cepat sejuk
- Suka bercakap dan berdebat
- Suka buat lawak dan bergurau
- Otaknya cerdas dan berangan-angan
- Mudah dan pandai berkawan
- Orangnya sangat tertib
- Pandai mempamerkan sikap
- Mudah kecil hati
- Mudah kena selsema
- Suka berkemas
- Cepat rasa bosan
- Bersikap terlalu memilih dan cerewet
- Kurang mempamerkan perasaan
- Lambat nak sembuh apabila hatinya terluka
- Suka barangan berjenama
- Kedegilan yang tidak terkawal

JULAI
- sangat seronok didampingi
- banyak berahsia dan sukar dimengerti
(lelaki terutamanya)
- agak pendiam kecuali dirangsang
- ada harga dan maruah diri
- tak suka menyusahkan orang lain tapi
tidak marah apabila disusahkan
- mudah dipujuk dan bercakap lurus
- sangat menjaga hati orang lain
- sangat peramah
- emosi sangat mendalam tetapi mudah
terluka hatinya
- berjiwa sentimental
- jarang berdendam
- mudah memaafkan tetapi sukar melupakan
- tidak suka benda yang remeh temeh
- sangat peka, caring, mengasihi sayang
- membimbing cara fizikal dan mental
- layanan yang serupa dengan semua orang
- tinggi daya simpati
- pemerhatian yang sangat tajam
- suka menilai orang lain dengan
pemerhatiannya
- mudah dan rajin belajar
- suka muhasabah diri
- suka mengenang peristiwa lama atau
kawan lama
- sensitif tapi lambat untuk pulih
- suka mendiamkan diri
- suka tunggu kawan tapi tak cari kawan
- tak agresif, kecuali terpaksa
- lemah dari segi kesihatan perut
- mudah terkena kanser payudara
- mudah gemuk kalau tak kawal diet
- suka duduk di rumah
- terlalu mengambil berat
- rajin dalam membuat kerja

OGOS
- suka berlawak
- orang yang mudah tertawan kepadanya
- sopan santun dan caring terhadap orang lain
- berani dan tidak tahu takut
- orangnya agak tegas dan bersikap kepimpinan
- pandai pujuk orang lain
- terlalu pemurah, tetapi bersikap ego
- nilai harga diri yang sangat tinggi
- dahagakan pujian-pujian
- cepat marah dan mudah mengamuk
- mudah marah apabila cakapnya dilawan
- mudah kasihan pada orang lain
- cepat cemburu
- daya pemerhatiannya tajam dan teliti
- fikiran yang mudah berdikari
- suka memimpin dan dipimpin
- sifat suka berangan-angan, berbakat
dalam bakat senilukis, hiburan dan silat
- cepat sembuh bila ditimpa penyakit
- belajar untuk relaks
- ada sikap kelam kabut juga
- romantik, pengasih dan penyayang
- suka mencari kawan
- cepat berfikir dan teliti

SEPTEMBER
- sangat bersopan santun
- mudah bertolak ansur
- sangat cermat teliti dan teratur
- suka menegur kesilapan orang lain dan
mengkritik
- pendiam tapi pandai bercakap
- sikapnya sangat cool
- sangat baik dan mudah simpati
- sangat prihatin dan berperinci
- amanah, setia dan jujur
- kerja yang dilakukan sangat sempurna
- sangat sensitif yang tidak diketahui
- orangnya banyak berfikir tapi pendiam
- daya pentaakulan yang baik
- otak bijak dan mudah belajar
- suka mencari maklumat
- kawal diri dari terlalu mengkritik
- pandai mendorong diri sendiri
- mudah memahami orang lain (daya firasat
yang tinggi)
- simpan rahsia
- suka sukan, hiburan dan melancung
- kurang menunjukkan perasaannya
- terluka hatinya sangat lama disimpan
- terlalu memilih pasangan
- sukakan benda yang luas
- kerja bersistematik

OKTOBER
- cukup seimbang
- suka kepada orang yang sayang padanya
- suka ambil jalan tengah
- sangat menawan dan sopan santun
- kecantikan luar dan dalam
- tidak pandai berbohong dan berpura-pura
- mudah rasa simpati, baik dan pentingkan
kawan
- sentiasa suka berkawan
- hatinya mudah terusik, tapi merajuknya
tidak lama
- ada kala cepat marah
- macam mementingkan diri sendiri
- tidak menolong orang kecuali diminta
- suka melihat dari perspektifnya sendiri
- tak suka terima pandangan orang lain
- emosi yang mudah terusik
- suka berangan-angan dan pandai bercakap
- emosi yang kelam kabut
- daya firasat yang sangat kuat
(terutamanya perempuan)
- suka melancong, bidang sastera dan seni
- pengasih, penyayang dan lemah lembut
- romantik dalam percintaan
- mudah terusik hati dan cemburu
- ambil berat tentang orang lain
- suka kegiatan luar
- sukakan keadilan
- boros dan mudah dipengaruhi persekitaran
- ada kalanya mudah patah semangat

NOVEMBER
- banyak idea dalam kepala
- sukar untuk dimengerti atau difahami
sikapnya
- berfikiran terkehadapan
- berfikiran unik dan bijak
- penuh dengan idea-idea baru dan luar biasa
- pemikiran yang tajam
- daya firasat yang sangat halus dan tinggi
- bagus untuk jadi doktor dan kerjaya
yang hampir menyamai
- cermat dan teliti
- dorongan seks yang agak tinggi
- personaliti yang dinamik
- sifat yang berahsia, pandai mencungkil
dan mencari rahsia
- banyak berfikir, kurang bercakap tetapi
mesra
- berani, pemurah, setia dan banyak kesabaran
- terlalu degil dan keras hati
- apabila hendak diusahakannya sampai berjaya
- tidak suka marah kecuali dikacau dan
digugat
- mudah ambil berat tentang orang lain
- pandai muhasabah diri
- cara berfikir lain daripada orang lain
- otaknya sangat tajam
- pandai mendorong diri sendiri
- tidak hargai puji-pujian
- kuatan semangat dan daya juang yang
sangat tinggi
- apabila hendak sesuatu cuba sampai berjaya
- badan yang tough
- kasih sayang dan disayangi sangat mendalam
- romantik
- yakin dengan hubungan kasih sayang
- suka duduk di rumah
- sangat rajin berkemampuan yang tinggi
- amanah, jujur dan setia dan pandai berahsia
- tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi
- bercita-cita tinggi

DISEMBER
- sangat setia dan pemurah
- bersifat patriotik
- sangat aktif dalam permainan dan pergaulan
- sikap kurang sabar, kelam kabut dan
tergesa-gesa
- bercita-cita tinggi
- suka menjadi orang yang berpengaruh
dalam organisasi
- sangat menarik dan seronok didampingi
- suka bercampur dengan orang lain
- suka dipuji
- diberi perhatian dan dibelai
- sangat jujur, amanah dan bertolak ansur
- tidak pandai berpura-pura
- ada kalanya cepat marah
- perangai yang berubah-ubah
- tidak ego walaupun harga diri yang
sangat tinggi
- benci kepada kongkongan

Thursday, January 9, 2014

Nak Mengeluh lagi?? *nota untuk diri yang Lupa*

jika hari ini masih lagi dapat mengecapi nikmat iman dan islam..
 kenapa perlu mengeluh...
Allah dah aturkan hidup kita...
Allah dah janjikan setiap usaha pasti ada kejayaan...
setiap kesusahan ada kesenangan ..
setiap kedukaan ada kegembiraan....
dan mengapa kamu terus mengeluh?
adakah kamu menyangka kamu akan hidup selamanya?
adakah kamu akan menyangka semua orang membecimu?
adakah kamu menyangka hidup adalah berkaitan kebahagiaan semata2 tanpa ada kedukaan?
adakah kamu menyangka semua orang akan kekal?
adakah kamu menyangka yang muda tidak akan mati awal?
adakah kamu menyangka kamu susah selamanya?
adakah kamu menyangka kamu akan kaya berpanjangan...
adakah kamu lupa janji Allah?
adakah kamu lupa yang hidup kita akan diuji...
bukan untuk dizalimi, tapi untuk diuji tahap keimanan diri...
hidup bukan untuk mengejar kejayaan...bukan juga untuk kegagalan tetapi mencari keimanan.


#dan untuk NOR AIDILLAH BINTI HARUN mengapa kamu masih mengeluh? hitung kesyukuran bukan kesukaran.

Monday, December 30, 2013

 Ya Allah.... 
menangis aku dengar lagu ni...
betapa rapuh cinta aku padamu ya ALLAH...
masih tak sempurna kepadamu...
maafkanlah bila hati tak sempurna mencintaiMu..
sobsobsob......

Lirik Lagu Rapuh – Opick
Detik waktu terus berjalan
Berhias gelap dan terang
Suka dan duka
Tangis dan tawa
Tergores bagai lukisan
Seribu mimpi berjuta sepi
Hadir bagai teman sejati
Di antara lelahnya jiwa
Dalam resah dan air mata
Ku persembahkan kepadaMu
Yang terindah dalam hidupku
Meski ku rapuh dalam langkah
Kadang tak setia kepadaMu
Namun cinta dalam jiwa
Hanyalah padaMu
Maafkanlah bila hati
Tak sempurna mencintaiMu
Dalam dada ku harap hanya
Dirimu yang bertakhta
Detik waktu terus berlalu
Semua berakhir padaMu

Tuesday, December 17, 2013

~Kepada yang berkenaan~


20 Marriage Tips Everyone Needs to Know



Below are 20 wise marriage tips from a man that was recently divorced. You wouldn’t normally think that a divorced man would give good advice on being a husband, but this man has been through enough hardship to know what is worth fighting for:
MARRIAGE ADVICE I WISH I WOULD HAVE HAD:

Obviously, I’m not a relationship expert. But there’s something about my divorce being finalized this week that gives me perspective of things I wish I would have done different… After losing a woman that I loved, and a marriage of almost 16 years, here’s the advice I wish I would have had…

1) Never stop courting. Never stop dating. NEVER EVER take that woman for granted. When you asked her to marry you, you promised to be that man that would OWN HER HEART and to fiercely protect it. This is the most important and sacred treasure you will ever be entrusted with. SHE CHOSE YOU. Never forget that, and NEVER GET LAZY in your love.
2) PROTECT YOUR OWN HEART. Just as you committed to being the protector of her heart, you must guard your own with the same vigilance. Love yourself fully, love the world openly, but there is a special place in your heart where no one must enter except for your wife. Keep that space always ready to receive her and invite her in, and refuse to let anyone or anything else enter there.

3) FALL IN LOVE OVER and OVER and OVER again. You will constantly change. You’re not the same people you were when you got married, and in five years you will not be the same person you are today. Change will come, and in that you have to re-choose each other everyday. SHE DOESN’T HAVE TO STAY WITH YOU, and if you don’t take care of her heart, she may give that heart to someone else or seal you out completely, and you may never be able to get it back. Always fight to win her love just as you did when you were courting her.
4) ALWAYS SEE THE BEST in her. Focus only on what you love. What you focus on will expand. If you focus on what bugs you, all you will see is reasons to be bugged. If you focus on what you love, you can’t help but be consumed by love. Focus to the point where you can no longer see anything but love, and you know without a doubt that you are the luckiest man on earth to be have this woman as your wife.
5) IT’S NOT YOUR JOB TO CHANGE OR FIX HER… your job is to love her as she is with no expectation of her ever changing. And if she changes, love what she becomes, whether it’s what you wanted or not.
6) TAKE FULL ACCOUNTABILITY for your own emotions: It’s not your wife’s job to make you happy, and she CAN’T make you sad. You are responsible for finding your own happiness, and through that your joy will spill over into your relationship and your love.
7) NEVER BLAME your wife If YOU get frustrated or angry at her, it is only because it is triggering something inside of YOU. They are YOUR emotions, and your responsibility. When you feel those feelings take time to get present and to look within and understand what it is inside of YOU that is asking to be healed. You were attracted to this woman because she was the person best suited to trigger all of your childhood wounds in the most painful way so that you could heal them… when you heal yourself, you will no longer be triggered by her, and you will wonder why you ever were.
Allow your woman to JUST BE. When she’s sad or upset, it’s not your job to fix it, it’s your job to HOLD HER and let her know it’s ok. Let her know that you hear her, and that she’s important and that you are that pillar on which she can always lean. The feminine spirit is about change and emotion and like a storm her emotions will roll in and out, and as you remain strong and unjudging she will trust you and open her soul to you… DON’T RUN-AWAY WHEN SHE’S UPSET. Stand present and strong and let her know you aren’t going anywhere. Listen to what she is really saying behind the words and emotion.
9) BE SILLY… don’t take yourself so damn seriously. Laugh. And make her laugh. Laughter makes everything else easier.
10) FILL HER SOUL EVERYDAY… learn her love languages and the specific ways that she feels important and validated and CHERISHED. Ask her to create a list of 10 THINGS that make her feel loved and memorize those things and make it a priority everyday to make her feel like a queen.
11) BE PRESENT. Give her not only your time, but your focus, your attention and your soul. Do whatever it takes to clear your head so that when you are with her you are fully WITH HER. Treat her as you would your most valuable client. She is.
12) BE WILLING TO TAKE HER SEXUALLY, to carry her away in the power of your masculine presence, to consume her and devour her with your strength, and to penetrate her to the deepest levels of her soul. Let her melt into her feminine softness as she knows she can trust you fully.
13) DON’T BE AN IDIOT…. And don’t be afraid of being one either. You will make mistakes and so will she. Try not to make too big of mistakes, and learn from the ones you do make. You’re not supposed to be perfect, just try to not be too stupid.
14) GIVE HER SPACE… The woman is so good at giving and giving, and sometimes she will need to be reminded to take time to nurture herself. Sometimes she will need to fly from your branches to go and find what feeds her soul, and if you give her that space she will come back with new songs to sing…. (okay, getting a little too poetic here, but you get the point. Tell her to take time for herself, ESPECIALLY after you have kids. She needs that space to renew and get re-centered, and to find herself after she gets lost in serving you, the kids and the world.)
15) BE VULNERABLE… you don’t have to have it all together. Be willing to share your fears and feelings, and quick to acknowledge your mistakes.
16) BE FULLY TRANSPARENT. If you want to have trust you must be willing to share EVERYTHING… Especially those things you don’t want to share. It takes courage to fully love, to fully open your heart and let her in when you don’t know i she will like what she finds… Part of that courage is allowing her to love you completely, your darkness as well as your light. DROP THE MASK… If you feel like you need to wear a mask around her, and show up perfect all the time, you will never experience the full dimension of what love can be.
17) NEVER STOP GROWING TOGETHER… The stagnant pond breeds malaria, the flowing stream is always fresh and cool. Atrophy is the natural process when you stop working a muscle, just as it is if you stop working on your relationship. Find common goals, dreams and visions to work towards.
18) DON’T WORRY ABOUT MONEY. Money is a game, find ways to work together as a team to win it. It never helps when teammates fight. Figure out ways to leverage both persons strength to win.
19) FORGIVE IMMEDIATELY and focus on the future rather than carrying weight from the past. Don’t let your history hold you hostage. Holding onto past mistakes that either you or she makes, is like a heavy anchor to your marriage and will hold you back. FORGIVENESS IS FREEDOM. Cut the anchor loose and always choose love.
20) ALWAYS CHOOSE LOVE. ALWAYS CHOOSE LOVE. ALWAYS CHOOSE LOVE. In the end, this is the only advice you need. If this is the guiding principle through which all your choices is governed, there is nothing that will threaten the happiness of your marriage. Love will always endure.
In the end MARRIAGE isn’t about Happily ever after. It’s about work. And a commitment to grow together and a willingness to continually invest in creating something that can endure eternity. Through that work, the happiness will come.
Marriage is life, and it will bring ups and downs. Embracing all of the cycles and learning to learn from and love each experience will bring the strength and perspective to keep building, one brick at a time.
These are lessons I learned the hard way. These are lessons I learned too late.
But these are lessons I am learning and committed in carrying forward. Truth is, I LOVED being married, and in time, I will get married again, and when I do, I will build it with a foundation that will endure any storm and any amount of time.
If you are reading this and find wisdom in my pain, share it those those young husbands whose hearts are still full of hope, and with those couples you may know who may have forgotten how to love. One of those men may be like I was, and in these hard earned lessons perhaps something will awaken in him and he will learn to be the man his lady has been waiting for.
The woman that told him ‘I do’, and trusted her life with him, has been waiting for this man to step up.
If you are reading this and your marriage isn’t what you want it to be, take 100% responsibility for YOUR PART in marriage, regardless of where your spouse is at, and commit to applying these lessons while there is time.
MEN- THIS IS YOUR CHARGE : Commit to being an EPIC LOVER. There is no greater challenge, and no greater prize. Your woman deserves that from you.

Be the type of husband your wife can’t help but brag about.

Saturday, December 7, 2013

Pergi Selamanya...........

11.6.2012 &11.1.2013........
seperti semuanya hanyalah mimpi...
tapi sayangnya ia adalah realiti..
walau hati tidak menerima sepenuh hati ,
tetapi itu takdir Ilahi..
bahkan aku harus meredhai..
apa yang tersurat sejak azali...
walaupun aku terlalu menyayangi...
tapi bukankah mati itu pasti...
siapa aku untuk menafi..
bertemu pencipta yang abadi....
hanya memori & doa pengikat antara kami...
walau terputus hubungan duniawi..
tapi hubungan dalam doa itu yang pasti..
walau sering ku tangisi...
kau tetap takkan kembali...
semoga dirahmati, berbahagia di sisi Ilahi...

video

Pergi Selamanya - Kamikaze
Malam kian melangkah pergi
Masih aku sendiri termanggu dalam sepi
Dalam kelam hadir bayangmu
Bagai mengundang mimpi
Saat kau dan aku
Sayangnya kau tiada disisiku

Masih terbayang segalanya
Bagaikan semuanya mimpi belaka
Hilang tak mungkin kan kembali
Merubah yang tersurat dalam hidupku
Kau pergi tak kembali selamanya

Walau berkali kutangisi
Tak mungkin kau kan kembali
Ku tak berdaya mengharungi sendiri
Tanpamu hidupku tak bererti
Hari berlalu kau kian jauh
Di alam abadi dipusaramu oh....

Hanya doa yang kuiringkan
Dalam hiba aku tangiskan
Hilang tiada pengganti
Permata yang berharga dalam hidupku
Oh.....

Segalanya datang dan pergi
Kutahu sukar bagiku
Menelan kenyataan
Tapi telah tertulis untuk dirimu
Oh....

Hari kian silih berganti
Masih aku sendiri termanggu dalam sepi
Dalam kepekatan malamku
Ku lihat lambaianmu dari syurgawi memanggilku


Wednesday, May 15, 2013

salam,
 jom kita yengok siapa yang kenaaaaaa... hihi.. 
inilah senarai nama-nama menteri yang memegang kabinet  sesi 2013-2018 (Senarai Kabinet Baru Kerajaan UMNO/BN 2013 selepas PRU-13)
untuk sape2 nak g interview wajib tahu ni... take notes to myself.....kalau x tahu, malu besar ni...
siapapun yang memegang jawatan, itu adalah amanah yang paling berat..setiap janji yang diucapkan haruslah ditepati, segala kerja haruslah disumbangkan untuk Agama, Bangsa & Negara...
selamat bekerja wahai kabinet2 baru.....

Perdana Menteri: Datuk Seri Najib Tun Razak
Timbalan Perdana Menteri: Tan Sri Muhyiddin Yassin
Menteri Kewangan 1: Datuk Seri Najib Tun Razak
Menteri Kewangan 2: Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah
Timbalan Menteri Kewangan: Datuk Ahmad Maslan

JABATAN PERDANA MENTERI:

MENTERI:
(1) DATUK SERI JAMIL KHIR BIN BAHAROM (UMNO)
(2) DATUK SERI ABDUL WAHID BIN OMAR (SENATOR -BERKUAT KUASA 5 JUN 2013)
(3) SENATOR DATUK SERI IDRIS JALA (SENATOR)
(4) TAN SRI JOSEPH KURUP (PBRS)
(5) DATUK SERI SHAHIDAN BIN KASSIM (UMNO)
(6) NANCY BINTI SHUKRI (PBB)
(7) DATUK JOSEPH ENTULU ANAK BELAUN (PRS)
(8) DATUK PAUL LOW SENG KWAN (SENATOR)

TIMBALAN MENTERI:
(1) DATUK RAZALI BIN IBRAHIM (UMNO)
(2) WAYTHA MOORTHY PONNUSAMY (SENATOR)

MENTERI PELAJARAN DAN PENGAJIAN TINGGI:
(1) MENTERI I: TAN SRI MUHYIDDIN BIN YASSIN (UMNO)
(2) MENTERI II: DATUK SERI IDRIS BIN JUSOH (UMNO)
TIMBALAN MENTERI:
(3) TIMBALAN MENTERI I: DATUK MARY YAP KAIN CHING (PBS)
(4) TIMBALAN MENTERI II: P. KAMALANATHAN A/L P.PANCHANATHAN (MIC)

MENTERI PERTAHANAN:
(1) MENTERI : DATUK SERI HISHAMUDDIN BIN TUN HUSSEIN (UMNO)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK ABDUL RAHIM BAKRI (UMNO)

MENTERI PENGANGKUTAN:
(1) MENTERI : DATUK SERI HISHAMUDDIN BIN TUN HUSSEIN (UMNO) (MEMANGKU)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK AB. AZIZ KAPRAWI (UMNO)

MENTERI DALAM NEGERI:
(1) MENTERI : DATUK SERI DR. AHMAD ZAHID BIN HAMIDI (UMNO)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK DR. WAN JUNAIDI BIN TUANKU JAAFAR (PBB)

MENTERI KERJA RAYA:
(1) MENTERI : DATUK FADILLLAH YUSOF (PBB)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK ROSNAH BINTI ABDUL RASHID SHIRLIN (UMNO)

MENTERI PERDAGANGAN ANTARABANGSA DAN INDUSTRI:
(1) MENTERI : DATUK SERI MUSTAPA BIN MOHAMED (UMNO)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : HAMIM BIN SAMURI (UMNO)

MENTERI LUAR NEGERI:
(1) MENTERI : DATUK SERI ANIFAH BIN AMAN (UMNO)
TIMBALAN MENTERI: 
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK HAMZAH BIN ZAINUDDIN (UMNO)

MENTERI PERDAGANGAN DALAM NEGERI, KOPERASI DAN KEPENGGUNAAN:
(1) MENTERI : DATUK HASAN BIN MALEK (UMNO)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK AHMAD BASHAH BIN MD. HANIPAH (SENATOR) (UMNO)

MENTERI KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA:
(1) MENTERI : DATUK SERI AHMAD SHABERY BIN CHEEK (UMNO)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK JAILANI BIN JOHARI (UMNO)

MENTERI SUMBER MANUSIA:
(1) MENTERI : DATUK RICHARD RIOT ANAK JAEM (SUPP)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK ISMAIL BIN ABD. MUTTALIB (UMNO)

MENTERI KEMAJUAN LUAR BANDAR DAN WILAYAH:
(1) MENTERI : DATUK SERI SHAFIE BIN APDAL (UMNO)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK ALEXANDER NANTA LINGGI (PBB)

MENTERI KESEJAHTERAAN BANDAR, PERUMAHAN DAN KERAJAAN TEMPATAN:
(1) MENTERI : DATUK ABDUL RAHMAN BIN DAHLAN (UMNO)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK HALIMAH BINTI MOHD SADDIQUE (UMNO)

MENTERI BELIA DAN SUKAN:
(1) MENTERI : KHAIRY JAMALUDDIN BIN ABU BAKAR (UMNO)
TIMBALAN MENTERI: 
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK SARAVANAN A/L MURUGAN (MIC)

MENTERI KESIHATAN:
(1) MENTERI : DATUK SERI SUBRAMANIAM (MIC)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK SERI HILMI BIN YAHAYA (UMNO)

MENTERI WILAYAH PERSEKUTUAN:
(1) MENTERI : DATUK SERI TENGKU ADNAN BIN TENGKU MANSOR (UMNO)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK DR. LOGA BALA MOHAN A/L JAGANATHAN (SENATOR)

MENTERI PERUSAHAAN PERLADANGAN DAN KOMODITI:
(1) MENTERI : DATUK SERI DOUGLAS UGGAH EMBAS (PBB)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK NORIAH BINTI KASNON (UMNO)

MENTERI TENAGA, TEKNOLOGI HIJAU DAN AIR:
(1) MENTERI : DATUK DR. MAXIMUS JOHNITY ONGKILI (PBS)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK SERI MAHDZIR BIN KHALID (UMNO)

MENTERI PERTANIAN DAN INDUSTRI ASAS TANI:
(1) MENTERI : DATUK SERI ISMAIL SABRI BIN YAAKOB (UMNO)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK TAJUDDIN BIN ABDUL RAHMAN (UMNO)

MENTERI PELANCONGAN DAN KEBUDAYAAN:
(1) MENTERI : DATUK SERI MOHAMED NAZRI BIN ABDUL AZIZ (UMNO)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : YB DATUK JOSEPH SALANG ANAK GANDUM (PRS)

MENTERI SAINS, TEKNOLOGI DAN INOVASI:
(1) MENTERI : DATUK DR. EWON EBIN (UPKO)
TIMBALAN MENTERI: 
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK DR. ABU BAKAR BIN MOHAMAD DIAH (UMNO)

MENTERI SUMBER ASLI DAN ALAM SEKITAR:
(1) MENTERI : DATUK SERI G. PALANIVEL (MIC)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK DR. JAMES DAWOS MAMIT (PBB)

MENTERI PEMBANGUNAN WANITA, KELUARGA DAN MASYARAKAT:
(1) MENTERI : DATUK ROHANI BINTI ABDUL KARIM (PBB)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK AZIZAH BINTI MOHD. DUN (UMNO)